.

Ο σύλλογος «Πορεία»


Ο σύλλογος «Πορεία» ιδρύθηκε το Μάιο του 2009 μέσα από σκέψεις και προβληματισμούς για το πώς θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και η ένταξη των ΑΜΕΑ μέσα από νέες μορφές αποθεραπείας και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Είναι μια προσπάθεια μοναδική στον Ελληνικό χώρο, που αλλάζει εκ βαθέων την φιλοσοφία της κοινωνικής-ιδρυματικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθεστώτων και νοοτροπιών για το πώς πρέπει να γίνεται η ένταξη και αποκατάσταση των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό σύνολο.

Την ίδια χρονιά αποφασίζεται και υλοποιείται το νέο σύστημα αποθεραπείας και κοινωνικής ενσωμάτωσης της μεθόδου “art science rehab”, η οποία εφαρμόζεται εδώ και επτά χρόνια σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Φιλανδία και Καναδά με εξαιρετικά αποτελέσματα στην άμεση και ταχύτερη απορρόφηση των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό σύνολο.

Η θεώρηση της παραπάνω μεθόδου είναι πως μέσα από δομές συλλόγων, οι οποίοι απαρτίζονται από ειδικούς art therapists και ειδικών συμβούλων, με κοινή συμμετοχή όλων των μορφών αναπηρίας και ταυτόχρονη συμμετοχή των ατόμων χωρίς αναπηρία μέσω κοινών πολιτιστικών δράσεων επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα σε χρόνο πολύ συντομότερο από τα άλλα προγράμματα αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης.

Σύμφωνα με την παραπάνω θεώρηση η χοροθεραπεία , η κινησιοθεραπεία, η δραματοθεραπεία, η εικαστική ψυχοθεραπεία και η ειδική συμβουλευτική μπαίνουν σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο συνεργασίας με το ιατρικό team και το πρόγραμμα του κέντρου αποκατάστασης. Καθ’ αυτόν τον τρόπο κάθε περιστατικό απολαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα ιατρικής, φυσιοκινητικής και οργανωτικής ανάπτυξης προετοιμάζοντας το άτομο και δίνοντάς του νέα εφόδια ή αναπτύσσοντας τα ήδη υπάρχοντα ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις νέες καταστάσεις και αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν στην νέα του καθημερινότητα από την μέρα της αναπηρίας του και μετά.

Η τέχνη πια, μπαίνει άμεσα στο συνολικό πρόγραμμα του κάθε ασθενή που πρόκειται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση αναπηρίας και έρχεται να δώσει νέα ερεθίσματα και προοπτικές στην πληρότητα του ψυχοκινητικού του επιπέδου. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο τελειώνοντας το κλασικό πρόγραμμα αποκατάστασης μπαίνει σε δράσεις παραγωγικές που θα διαρκέσουν για όλο το υπόλοιπο της ζωής του, δίνοντας κίνητρα και ερεθίσματα για ανάπτυξη των νέων ικανοτήτων-δεξιοτήτων, που ανακαλύπτονται μετά από την στιγμή που εντάσσεται στον κόσμο της αναπηρίας.

Το διαφορετικό που έχει η μέθοδος art science rehab” είναι ότι ΑΜΕΑ και άτομα χωρίς αναπηρία μέσα από κοινά προγράμματα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ειδικής ιατρικής συμβουλευτικής συνεχίζουν και εξελίσσουν την φυσική και ψυχική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους από την μία και από την άλλη τα άτομα χωρίς αναπηρία γνωρίζουν τον κόσμο της αναπηρία ςκαι μέσω απ αυτά τα άτομα ολοκληρώνονται σαν ανθρώπινες οντότητες. είναι μία μέθοδος που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και επίσης με ένα πολύ απλό όμορφο και δημιουργικό τρόπο για την ένταξη των ΑΜΕΑ εξαλείφονται εντελώς κάθε μορφής περιθωριοποίηση και κοινωνικού αποκλεισμού.

Με την λήξη του κάθε ειδικού προγράμματος οι κοινές ομάδες ΑΜΕΑ και μη ΑΜΕΑ δίνουν παραστάσεις και show και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Το άτομο με αναπηρία όντως πλέον πια σε πλήρη φυσική, ψυχική και ειδική κατάρτιση δίνει χορευτικές παραστάσεις, παίζει θέατρο, κάνει εκθέσεις ζωγραφικής, συμμετέχει σε προγράμματα και σεμινάρια, που έχουν άμεση σχέση με την κοινωνική και πολιτιστική του δράση και του ανοίγονται νέες επαγγελματικές προοπτικές, συμπληρώνοντας το προσωπικό του προφίλ με την συμμετοχή και δημιουργία καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Η μέθοδος art science rehab”, πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το ιδρυτή του συλλόγου «Πορεία», Γεώργιο- Άγγελο Σουσουγγέλη και ομάδα ειδικών θεραπευτών που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα «art therapy” και της ειδικής συμβουλευτικής μέσω από τον σύλλογο «Πορεία».

Ο σύλλογος ξεκινάει πιλοτικά τα προγράμματα «art therapy” μέσω της μεθόδου ASR στην πόλη της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή ατόμων από το ευρύτερο φάσμα της αναπηρίας και ατόμων χωρίς αναπηρία υπό την καθοδήγηση των ειδικών με σκοπό και στόχο την άμεση ένταξή τους στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τρόπο σκέψης και την συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις τέχνης και πολιτισμού.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις , καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής από τα μέλη και τους εθελοντές του συλλόγου. Επίσης έχουν γίνει και παρουσιάσεις λογοτεχνικών δραστηριοτήτων μελών του συλλόγου. Στο σύλλογο αρχίζουν μαθήματα χορού λάτιν, οριεντάλ, σύγχρονου, χοροθεάτρου, θεάτρου , ζωγραφικής, λογοτεχνίας, φωτογραφίας και ειδικής συμβουλευτικής μέσα στο μήνα Φεβρουάριο για ΑΜΕΑ και άτομα χωρίς αναπηρία. Τα μαθήματα πλαισιώνονται και υποστηρίζονται από την ειδική διδασκαλία, εποπτεία και συνεργασία ψυχολόγων, κοινωνικής λειτουργού, ιατρικού προσωπικού εξειδικευμένα πάνω στην μέθοδο ASR.

Επίσης είναι άξιο λόγου πως η χρήση ηλεκτρονικών μορφών ενημέρωσης , επιμόρφωσης και επικοινωνίας είναι στην άμεση προτεραιότητα των μελών του συλλόγου έτσι ώστε να γίνεται η χρήση νέων τεχνολογιών από τα μέλη, τους συνεργάτες και τους φορείς που συσχετίζονται με τον σύλλογο. Είναι στους άμεσους στόχους του συλλόγου η δημιουργία παραρτημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο για την στήριξη και προώθηση της μεθόδου ASR.

Η προσπάθεια ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές και την άμεση στήριξη του Δήμου Καλαμαριάς που παραχωρεί τους χώρους και ειδικούς συνεργάτες για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων και την υλοποίηση των στόχων του συλλόγου μας. Όποιος ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά ή απλώς έχει αγάπη και θέληση για να προσφέρει τον δεχόμαστε στον σύλλογο μας. Μπορείται να επικοινωνείτε μαζί μας στα e mail και στα τηλέφωνα του συλλόγου.

.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου